DAPATKAN TEASER PERCUMA!


Nama Penuh Anda

Alamat E-mel Anda

Google+ Followers

Monday, 30 November 2015

JODOH UNTUKKU - BAB 37

BAB 37


Kenapa abang Man tak bagitahu Ain terus. Along ni memang pelupa. Kalau Ain tahu, mesti Ain tunggu abang Man.’
Fuadi tersenyum lemah. Apa maksud Ain? Bunyi macam Ain menyesal dengan perkahwinan mereka sekarang. Tadi, dia tak sengaja terdengar perbualan mereka di dapur. Terus terhenti pergerakan kaki yang asalnya mahu ikut serta mereka yang lain bersarapan.
“Letak je Aqil kat atas katil tu. Biar Ain jaga. Pergi lah sarapan dulu.” Tersentak Fuadi dengan suara Ain yang tiba-tiba menegur dari belakang. Jauh sangat dia mengelamun sampaikan Ain masuk pun dia tak sedar.
“Ain dah makan ke?” Kepala dipusingkan menghadap Ain. Tangan masih menepuk-nepuk lembut paha Aqil yang masih di ribaan dia.
“Tak sempat.” Pendek jawapan Ain.
“Ain pergilah sambung makan dulu. Abang boleh jaga Aqil.”
“Bak sini Aqil tu.” Ain terus mengambil Aqil dari tangan Fuadi. Terkedu Fuadi dengan tingkah Ain yang sedikit kasar.
“Orang suruh pergi makan tu, pergi ajelah. Tak payah nak tunjuk baik.” Mulut Ain terkumat-kamit mengomel. Walaupun omelannya perlahan, tapi masih jelas ditelinga Fuadi.
“Bukan abang nak tunjuk baik. Tapi mesti diaorang semua dah nak selesai makan. Seganlah abang. Nanti kita makan sekali ye.” Tipulah kalau dia tak terkesan dengan tingkah Ain. Tapi, apalah sangat yang dia rasa sekarang kalau nak dibandingkan dengan rasa sakit hati dan kecewa yang Ain rasa selama ni.
Bunyi panggilan yang tiba-tiba masuk ke handphone Fuadi menghentikan tingkah mereka. Melihatkan nama pemanggil yang naik di skrin handphone, Fuadi terus bangun dari katil, menjarakkan sedikit diri dia dari Ain.
“Tak tidur lagi? Dah lewat kan kat sana.” Prihatin suara Fuadi. Jam ditangan ditelek sekilas lalu.
Tahulah Ain gerangan si pemanggil. Siapa lagi kalau bukan Sofea. Dari tingkah Fuadi dia sudah dapat mengagak. Dekat sini masih awal pagi. Apa kes nak tidur pagi-pagi buta. Lainlah kalau dekat UK. Kalau dikira, dekat UK sekarang masih tengah malam. Memang masa yang sesuai untuk tidur.

“Haih. Takkanlah baru seminggu lebih tak jumpa dah rindu. Cengeng!” Sengaja Ain kuatkan suara. Biar Fuadi dengar. Lagi bagus kalau Sofea pun boleh dengar sekali. Dia yang kena tinggal berbulan-bulan ni okay je.
Fuadi nampak serba salah. Jelingan tajam dia hadiahkan pada Ain tanda dia tak suka dengan apa yang Ain tengah buat sekarang ni. Mungkin merasakan tak selesa untuk terus bercakap dalam bilik ni, Fuadi terus berlalu keluar dari bilik.
Tersenyum sinis Ain bila melihatkan gelagat Fuadi. Aqil yang tengah lena ditenung lama. Inilah kekuatan dia sekarang. Tak sanggup Ain nak bayangkan kalau dia turut kehilangan Aqil. Entah kenapa tiba-tiba dia rasakan yang dia telah terlupa sesuatu yang penting. Semakin dia renung Aqil, semakin kuat ingatan dia pada seseorang.
Danish! Ya Allah..Macam mana dia boleh lupakan Danish. Anak yang satu-satunya menjadi kenangan bagi Sofea untuk arwah suami dia. Tak dapat Ain bayangkan macam mana perasaan Sofea bila dia kehilangan Danish.
‘Ya Allah. Kejamnya aku pada Sofea. Aku penyebab dia kehilangan Danish.’ Terketar-ketar tangan Ain mengusap ubun-ubun Aqil. Dia tak rasa yang dia mampu menjadi sekuat Sofea. Tambah-tambah lagi tanpa ahli keluarga untuk menyokong. Sofea tak pernah salahkan dia. Tapi Ain tahu betapa kecewanya Sofea. Kalau tak, masakan untuk berbalas pandang dengan diapun Sofea tak mampu.
“Aqil, maafkan mama!” Ya. Ain rasa dia perlu buat sesuatu. Dia bukan kejam sampai sanggup merampas Fuadi dari Sofea. Tapi, nak buat macam mana, dia pun bukannya baik sangat untuk terus melihat layanan baik Fuadi pada Sofea. Jadi, biarlah dia yang mengundur diri. Sekurangnya, dia ada Aqil dengan dia. Lagipun, sementara Fuadi dan Sofea sambung belajar di UK, dia ada cukup masa untuk menyesuaikan diri hidup berdua dengan Aqil. Nanti, bila Fuadi dah ada anak dengan Sofea, pasti lah dia tak akan rebut Aqil dari Ain.
‘Hmmmm…akhirnya..dia juga yang terpaksa mengalah.’ Tapi satu yang Ain tak faham. Kenapa Fuadi tak nak lepaskan dia?
“Ain, Aqil dah tidurkan? Jom pergi makan. Mama suruh letak Aqil kat depan. Biar dia yang jagakan.” Entah bila Fuadi masuk pun Ain tak pasti. Eh, kejapnya dia berborak dengan Sofea. Entah-entah Ain sendiri yang jauh sangat mengelamun. Sampai masa berlalu pun dia tak sedar.
Ain membiarkan sahaja Fuadi mengangkat Aqil yang sudah kembali lena. Perlahan dia mengikut langkah Fuadi keluar dari bilik.
Ruang dapur yang tadinya riuh sudah kembali lengang. Hanya tinggal Ain berdua dengan Fuadi sahaja di dapur. Yang lain sudah keluar ke depan. Perlahan Ain menyuap makanan ke mulut. Langsung tak hiraukan Fuadi yang duduk bertentangan dengan dia. Pandai-pandailah suami dia tu layan diri. Lagipun semua makanan sudah siap terhidang di atas meja.
Sunyi je meja makan mereka. Baik Ain, mahupun Fuadi, dua-dua tak mahu mahu buka mulut. Bagus juga macam ni. Sekurangnya, dapatlah Ain makan dengan tenang.
Usai makan, Ain terus membawa pinggan dia ke singki. Alang-alang tu, baik dia basuh terus. Memang mama larang dia buat kerja. Tapi, melampaulah kalau pinggan sebiji pun tak boleh nak basuh.
‘Haish..lambat pulak Fuadi ni nak siap makan. Macam sengaja je. Ain perhatikan Fuadi yang masih menyuap mee ke mulut. Dalam pinggan dia, mee goreng masih separuh yang tinggal. Macam tengah mengelamun pun ada suami dia ni. Hai, takkan baru dapat call dari bini kedua dah angau sampai macam tu sekali!
Okey! Ain sudah hilang sabar.
“Makan cepat sikit tak boleh ke? Bila nak siap makan kalau asyik mengelamun je.” Keras suara Ain. Sedar yang dia sedang berkasar dengan suami sendiri. Tapi dia terpaksa. Kalau Fuadi tak mahu lepaskan dia, biar dia yang buat sampai Fuadi dah tak tahan dengan dia.
“Hmmm..kalau Ain nak keluar dulu, pergilah. It’s okay.” Fuadi melemparkan pandangan lembut pada Ain. Jauh sangat dia mengelamun sampaikan Ain dah habis makan pun dia tak sedar. Entahlah, panggilan dari Sofea meresahkan dia. Pening dia nak buat keputusan. Bukan senang nak jaga hati semua orang.
“Memang nak keluar pun. Tapi, nanti apa pulak kata mama dan abah.” Selamba jawapan Ain.
“Kalau macam tu, Ain duduk lah dulu. Teman abang makan. Boleh kita borak-borak kejap.” Penuh mengharap muka Fuadi.
Kerusi yang bertentangan dengan Fuadi ditarik kasar. Hai la Ain. Kalau nampak dekat abah perangai dia sekarang ni, memang kena pelangkung la jawabnya. Buat penat abah hantar pergi sekolah agama. Alih-alih, termakan jugak dengan hasutan syaitan.
“Macam tak ikhlas je. Tak apalah. Ain keluar la. Abang pun dah siap makan ni.” Fuadi meletak perlahan garfu di atas pinggan sebelum bangun mencapai botol air kosong di dalam peti.
Pinggan dihadapan Fuadi dijeling sekilas. Apa yang dah siapnya. Mee goreng banyak lagi dalam pinggan tu. Air dalam cawan pun masih tak berusik. Tiba-tiba Ain rasa bersalah. Mesti Fuadi terasa dengan dia.
“Kenapa tak habiskan makanan tu. Membazir je. Air pun tak minum lagi.” Perlahan Ain menegur.
“Dah kenyang. Pasal air tu, Ain lupa ye. Abang kan tak minum Nescafe.”
Nescafe? Tak perasan pulak Ain. Lagipun, bukannya dia yang bancuh air tu. Memang sudah sedia terhidang atas meja bila mereka masuk ke dapur tadi.
“Since when tak minum Nescafe ni? Tak pernah tahu pun. Hmmm…My bad! I’m sure Sofea knows more about you.” Sengaja Ain nak sakitkan hati Fuadi. Haih Ain, tadi nampak macam dah insaf kejap. Entahlah, mood tengah tak stabil. Sekejap sejuk, sekejap berangin. Sebab tu lah masa tengah dalam nifas ni kena banyakkan berzikir. Dekatkan diri dengan Allah. Masa kita tengah lemah ni lah Syaitan senang nak masuk ‘line’.
“Please Ain, jangan nak mulakan.” Fuadi pandang Ain mohon pengertian. Kepala digeleng perlahan beberapa kali.
“Betul la apa yang Ain cakap. Boleh dikira dengan jari je berapa hari we stayed together. Lepas ni pun you’re going to leave me again. Very soon. So, do we really have a time to know more about each other?”
“Of course we have Ain. Kita ada sepanjang hidup. Benda ni pun bukannya ada silibus yang nak kena ikut. Hari ni nak belajar apa, esok nak belajar apa. Anytime kita boleh belajar Ain.  In fact, just now you have learnt something new about me. I’m not the favour of Nescafe. That’s it. Simple!”  Fuadi kembali mengambil tempat di kerusi berhadapan dengan Ain.
“Yakinnya. Yeah that’s true if and only if kita masih suami isteri. We don’t know the future. Who knows, maybe in 3 years or 2 years time we are not a husband and wife anymore.” Ain lemparkan pandangan tajam pada Fuadi. Dalam maksud ayat dia tadi. Harapnya, Fuadi fahamlah.
Lama mereka saling berbalas pandang. Fuadi cuba mencari sesuatu dari air muka Ain. Tapi, makin dia pandang muka Ain, makin pedih rasa hati. Riak muka Ain kosong. Again! Sekarang dia tak pasti. Samada Ain yang terlalu pandai menyembunyikan perasaan atau sebab Ain memang dah tak ada perasaan dekat dia. Satu yang pasti, apapun alasannya, memang dah jelas yang Ain serius mahu melepaskan diri dari ikatan perkahwinan mereka.
“Yup. We can’t predict the future. But, I’m sure selagi abang masih waras, kita akan kekal suami isteri sampai bila-bila. Maybe Ain dah lupa yang talak ada pada tangan abang. Okaylah, jom kita keluar. This topic was not interesting at all.”
Bagi Fuadi, biarlah dia yang mengalah dulu buat masa sekarang. Biar Ain lepaskan semua rasa kecewa dan sakit hati pada dia dulu. Selagi dia masih mampu bersabar, sabarlah. Baru sekarang dia rasa peritnya kalau dipinggirkan orang yang kita sayang.
Teringatkan panggilan dari Sofea tadi, Fuadi mengehela nafas perlahan. Sekali lagi dia tersepit. Diantara kehendak Sofea, dan perasaan Ain, mana yang patut dia utamakan.  Dia kasihankan Sofea yang memang berharap sangat. Perasaan Sofea sekarang, memang dia faham sangat.
Tapi, Fuadi pasti, sekali lagi dia lukakan hati Ain, memang peluang dia untuk menjernihkan hubungan mereka terus tertutup. Kalau dia berterus terang, adakah Ain akan faham? Perempuan. Fikiran mereka susah nak dijangka. Ada benda yang mereka boleh kompromi, ada benda yang memang diaorang tak boleh nak kompromi langsung.
‘Ya Allah. Apa yang aku patut buat.’
Bunyi kerusi yang ditarik kasar menyedarkan Fuadi. Sekali lagi dia tenggelam dalam dunia dia sendiri. Langkah Ain yang berlalu keluar dari ruang dapur hanya mampu dipandang sayu.






JODOH UNTUKKU - BAB 36

BAB 36

Azan subuh baru sahaja kedengaran dari surau berhampiran. Walaupun masih dalam confinement, ‘biological clock’ dia memang tak pernah lalai untuk mengejutkan dia tepat pada waktunya. Sudah menjadi kebiasaan Ain sejak dari universiti lagi. Dia akan terjaga dari tidur ngam-ngam dengan laungan azan subuh dari masjid ataupun sedikit awal dari itu.

Bagus juga ‘biological clock’ dia masih berfungsi. Selalunya pada waktu ini, Aqil akan terjaga. Pandangan dialihkan pada Aqil yang tidur ditengah-tengah antara dia dengan Fuadi. ‘Hah..kan betul..’ Melebar senyum Ain melihatkan mata Aqil yang sudah terkebil-kebil memandang sekeliling.

Muhammad Aqil dah bangun! Lapar ye..” Ternganga kecil mulut comel Aqil bila Ain memainkan jari dia di situ. Aqil memang tak pernah meragam waktu pagi. Selepas menyusu nanti, Aqil akan kembali lena.

Ain bangun dari pembaringan untuk ke tandas. Tempat pembaringan Fuadi yang sudah kosong dipandang lama. Dia memang selalu kalah dengan Fuadi. Ingatkan dia paling awal bangun, rupanya Fuadi lebih awal dari dia.Mata dihalakan ke arah bilik air. Kosong! ‘Hmmm..mesti Fuadi sudah ke masjid.’ Rutin Fuadi yang satu ini memang sudah lama Ain perhatikan. Selagi mampu, suami dia ini akan pergi solat berjemaah di masjid. Rumah mama pun memang dekat dengan surau.

Susah Ain nak cakap. Bagi mama dan abah, Fuadi tak ada cacat celanya. Inilah yang membuatkan Ain ralat untuk memecahkan rahsia perkahwinan kedua Fuadi kepada family dia. Entahlah. Ain tak mahu Fuadi dipandang serong. Tapi, sampai bila dia terpaksa memendam rasa?

Aqil yang kembali lena setelah selesai menyusu diletakkan perlahan di atas katil. Tidak susah untuk menjaga Aqil. Bayi, apalah sangat ragam diaorang. Kalau merengek, mestilah sebab lapar, mengantuk, ataupun bila pampers sudah perlu diganti.

Bunyi pintu bilik yang terkuak dari luar menghentikan lamunan Ain. Siapa lagi yang selalu buka pintu bilik waktu-waktu macam ni kalau bukan Fuadi. Pastilah dia baru balik dari surau. Bau wangian yang selalu dipakai Fuadi menguatkan andaian Ain. Tak perlu nak menoleh untuk memastikan gerangan yang membuka pintu.

Aqil dah bangun menyusu ke?” Jelas kedengaran suara Fuadi memecahkan kesunyian pagi.

Songkok yang dipakai diletakkan di atas meja sebelum kaki melangkah perlahan ke arah katil. Berhati-hati dia melabuhkan duduk di birai katil. Tak mahu pergerakan dia mengejutkan lena Aqil.

Ain tak ada hati nak jawab soalan Fuadi. Dia rasa terperangkap di dalam bilik sendiri. Nak keluar dari bilik, nampak canggung sangat. Ye lah. Awal sangat lagi. Tapi, bila duduk dalam bilik ni, dia terpaksa menghadap Fuadi pula.

Aqil tengok la mama ni. Pagi-pagi pun dah nak boikot papa. Cakap kat mama, pagi-pagi ni kena banyak senyum. Baru la rezeki masuk.” Tangan Fuadi mengelus perlahan ubun-ubun Aqil. Taktik nak ajak Ain berborak. Tahu sangat yang Ain tengah buat ‘silent treatment’ dekat dia.

Fuadi hanya mampu tersenyum lemah bila melihat Ain yang tengah buat-buat sibuk membelek handphone.

Nanti bila mama dah kerja, Aqil nak ikut mama pergi Jerteh jugak ke? Kalau Aqil ikut mama, sape nak ikut papa? Kalau papa rindu dekat Aqil dan mama macam mana? Nak telefon, mama bukan nak dengar suara papa pun.” Sayu suara Fuadi. Sesekali pandangan ditalakan ke arah Ain. Cuba menduga isi hati Ain. Tapi sayang, riak wajah Ain kosong!

Kejap lagi papa nak pergi melawat Kak Auni. Aqil tahu, sedih sangat papa rasa sebab tak dapat tengok muka Kak Auni. Agak-agak muka Kak Auni macam mana ye?” Suara Fuadi sudah kedengaran sebak. Hati dia rasa sakit sangat. Kalaulah masa dapat diputar kembali.

AstargfirAllah. Siapa aku nak menolak takdir.’ Perlahan Fuadi meraup muka dia.

Memang terkilan sangat bila langsung tak berpeluang tak menatap wajah arwah anak perempuan dia. Tapi, nak salahkan siapa lagi? Semua yang berlaku diluar kawalan dia. Dia faham sangat kalau Ain marahkan dia sekarang. Tapi, bila Ain minta untuk berpisah, memang dia tak mampu.

Suasana antara mereka sepi. Masing-masing melayan perasaan sendiri. Fuadi merenung kosong Ain di sebelah. Hanya Allah yang tahu betapa sayangnya dia pada Ain. Dia tahu Ain terluka. Memang dia sedar khilaf dia. Tapi, dia tak ada pilihan. Dia sendiri tersepit di tengah-tengah.

Lama dia melemparkan pandangan pada Ain. Buat seketika dahi Fuadi berkerut-kerut memikirkan sesuatu sebelum tangan tangkas mencapai handphone di tepi bantal. Tangan dia cekap menulis sesuatu di handphone.

Ain memandang sekilas lalu kelibat Fuadi yang berlalu keluar dari bilik. Dari tadi sedaya upaya dia cuba menahan air mata yang bila-bila masa sahaja akan mencemari pipi dia. Dia bukannya hati batu. Semua kata-kata Fuadi tadi terkesan dekat hati dia. Selalu macam ni. Dia cuba nak sakitkan hati Fuadi, tapi akhirnya hati dia turut terluka juga.

Bunyi mesej yang masuk di handphone mengejutkan Ain. Dari Fuadi!

We are so close, but why feels so far….”

Akhirnya! Menitis juga air mata Ain. Ya…memang mereka dekat.Tapi kenapa terasa mereka jauh sangat. Terasa seperti orang asing yang tak pernah berkongsi apa-apa sebelum ni.



Suasana di dapur sudah mula riuh dengan suara ‘hero-hero’ along. Yup, kesian along. Tak tercapai lagi hajat nak menimang anak perempuan. Setakat ni, ketiga-tiga anak dia semua lelaki. Memang pening kepala nak melayan.

Mak Lang! Mana baby?” Haish..Terkejut Ain. Baru je melangkah masuk ke dapur, sudah kena sergah dengan Hariz. Anak sulung along ni, walaupun baru je 5 tahun, mulut dia tu dah mengalahkan orang tua.

Baby tengah tidur kat luar. Hariz pergi la tengok. Nanti kalau baby nangis, panggil mak lang ye.”

Berkejar Hariz ke ruang keluarga. Dia memang suka dengan baby. Tak habis-habis minta nak baby baru dengan mama dia. Along pun sama. Dia la yang jadi kepala mengajar anak dia tu. Hai la. Kesian jugak dekat kak wina. Macam mana nak tambah lagi. Hero 3 orang ni pun dah tak terlayan.

Ain hanya menjadi pemerhati di dapur. Nak menolong, jangan haraplah diaorang nak bagi. Lagipun, tak ada apa sangat dah yang nak dibuat. Semua makanan sudah hampir siap terhidang di meja. Banyak jugak makanan pagi ni. Maklumlah ramai pembantu.

Ain, ni along dah bakarkan ikan kering untuk Ain. Boleh la makan sekali. Sup sayur pun dah siap tu.” Mama menyorong piring ikan bakar kearah Ain.

Eh..rajin pulak along pagi ni?” Pelik pulak Ain rasa. Ye lah. Kalau hujung minggu macam ni, jangan harap nak nampak muka along bangun buat kerja pagi-pagi macam ni.

Orang dah tolong bukannya nak cakap terima kasih.” Suara along tiba-tiba kedengaran dari belakang. Serentak terasa tarikan pada tudung yang dipakai. Tu lah Ain. Cakap siang pandang-pandang. Entah bila lah along masuk ke dapur ni. Tadi takde pun. Jelingan tajam dihadiahkan pada along. Habis serabai tudung dia.

Hah, Man duduk lah. Takkan la dengan Ain pun nak segan.”Along menarik perlahan kerusi di sebelah dia.

Kejap! Abang Man? Kenapa dia ada kat sini.’ Kepala ditoleh ke belakang. Senyuman terpaksa Ain hadiahkan pada abang Man. Haish , sekarang ni rasanya Ain yang terlebih segan. Bukannya abang Man.

Datang pun kamu Man. Saja Pak Teh ajak kamu sarapan kat sini. Mak dengan ayah kamu kan takde kat rumah sekarang ni.” Abah yang baru sahaja masuk ke ruang makan mula menegur abang Man.

Abah mula mengambil tempat di meja makan sebelum diikuti yang lain. Selalunya, kalau ramai-ramai berkumpul macam ni, mereka akan makan sarapan ikut ‘turn’. Maklumlah, bilangan kerusi di meja makan terhad. Jadi, untuk ‘turn’ yang pertama,kaum Adam akan makan dulu. Mama pun terus ikut sekali selalunya. Kaum perempuan akan makan lewat sikit nanti, sekali dengan anak-anak kecil. Tapi, bila waktu makan tengah hari atau makan malam, mereka akan bentang tikar di bawah untuk makan beramai-ramai. Lagi meriah.

Ain, mana Adi? Kenapa tak ajak dia makan sekali?”

Terhenti pergerakan Ain yang baru mahu menyenduk sup kedalam pinggan. Sengaja mama suruh Ain terus makan sementara Aqil tengah tidur ni.

Tadi dia cakap nak pergi kubur kejap. Alah. Tahulah dia nak makan nanti kalau dah lapar. Bukannya budak kecik lagi.”

Ain! Apa cakap macam tu.” Tersentak Ain bila mama menampar lembut paha dia. Bila terpandangkan pandangan tajam abah, tahulah Ain yang dia sudah terlepas kata. Sedar yang kata-kata dia memang kedengaran sedikit kurang ajar. Mama dan abah memang pantang kalau anak-anak dia berkurang ajar tambah-tambah lagi dengan suami sendiri.

Hmm..Man kau bila lagi nak kahwin? Tengok aku ni, dah tiga orang anak.” Pandai along nak mengeluarkan mereka dari bahang-bahang dingin yang dicipta Ain.

Tak tahu lah nak cakap. Belum sampai seru.”

Dulu bukan main kau bagitahu aku nak cop Ain ni. Alih-alih kau yang menghilang.” Selamba je along cakap benda-benda macam ni. Haish, orang lelaki ni memang tak ada perasaan ke apa? Abang Man pun relax je muka.

Eh, betul ke Man?” Serius muka mama. Takut kalau betul la yang Abang Man ni memang pernah simpan perasaan dekat Ain.

Tu lah. Baru ingat nak sunting bunga sebelah rumah ni. Alih-alih dah jadi orang punya. Dah nasib badan. Nak buat macam mana.” Berseloroh pula abang Man.

Kamu ni ada-ada je Man.” Sedikit lega mama bila melihatkan abang Man yang masih mampu berseloroh. Maksudnya tak ada apa yang tersimpan dihati.

Kenapa abang Man tak bagitahu Ain terus. Along ni memang pelupa. Kalau Ain tahu, mesti Ain tunggu abang Man.” Selamba Ain membalas. Tanpa sebarang niat terselindung.

Ain pasti yang perbualan mereka sekarang ni hanyalah gurauan semata. Tak ada apa yang nak diambil serius. Abang Man sendiri nampak tak kisah. Jadi tak salah Ain rasa kalau dia mahu turut serta dalam perbualan mereka. Tapi, bila melihatkan pandangan abang Man yang penuh tersirat pada dia, Ain kaget!

Ain, hati-hati bila cakap tu. Dengar dekat Adi, apa pulak dia kata nanti.” Hmm..bila abah sudah mula menegur, maksudnya topik perbualan perlu ditukar. Tengok. Abah memang sayang sangat menantu dia sorang tu. Entah apa reaksi abah kalau dia tahu pasal punca pergolakan rumah tangga anak menantu dia ni.

Mak Lang, Aqil nangis.” Terkedek-kedek anak kedua along yang baru berumur 3 tahun masuk ke dapur.

Tak dengar pun Aqil nangis. Hafiz kacau Aqil ye…” Sengaja Ain mahu menyakat anak buah dia yang sorang ni. Pelik juga. Memang langsung tak dengar suara Aqil menangis. Mungkin sebab ruang dapur ni bising sangat.

Mana ada. Hafiz tengok je baby.Tak kacau pun.” Hai la Hafiz. Muncung dah panjang sedepa sebab ingatkan Ain salahkan dia.

Pergi lah tengok kejap Ain. Runsing jugak biar Aqil sorang-sorang kat luar tu. Budak-budak ni bukan diaorang tahu apa pun.”

Alahai mama. Kalau mama tak suruh pun, memang Ain nak pergi tengok Aqil. Dia pun bukan selesa sangat duduk kat dapur ni. Dari tadi asyik jadi bahan usikan je.

Keluar sahaja ke ruang depan, katil Aqil sudah kosong. Anak sulung along pula tengah ralit tengok kartun dekat TV.

Hariz, mana Aqil?”

Pak Lang amik.” Hish Aqil ni. Mata tu tak berkalih langsung dari TV. Hmmm…Fuadi dah balik nampaknya. Tapi, ke mana pulak dia bawak Aqil ni. Melilau sekejap mata Ain mencari kelibat Fuadi.

Pintu bilik yang sedikit terbuka dipandang lama. Seingat Ain tadi dia tutup rapat pintu bilik tu. Langkah mula diatur ke arah bilik. Yakin yang Fuadi dengan Aqil ada dalam bilik.












JODOH UNTUKKU - BAB 35

BAB 35

Lepaskan Ain! Please…” Perlahan suara Ain. Entah angin apa yang tengah merasuk dia sekarang. Rasa kecil hati dengan Fuadi bertimpa-timpa datang menjengah.

Fuadi tergamam. Perlahan-lahan pelukan dia pada Ain dirungkaikan.

Pardon?” Tajam pandangan disorotkan pada Ain. Tak percaya dengan kata-kata yang baru sahaja terluah dari mulut Ain.

Lepaskan Ain!” Lebih jelas suara Ain kali ini. Kepala diangkat untuk membolehkan mata bertentangan dengan Fuadi.

Apa yang dah rasuk Ain ni? Jangan nak buat main-main ayat tu! Astaghfirullah. Tak pernah terlintas pun dalam fikiran abang pasal benda ni. Macam mana Ain tergamak nak sebut.” Fuadi menggeleng perlahan kepala dia. Kecewa sangat dengan ayat yang baru terluah dari mulut Ain. Tergamaknya Ain!

Air mata laju menuruni pipi Ain. Dia pun tak tahu kenapa saat ini begitu meruap-ruap rasa sakit hati kepada Fuadi. Kaki sudah mula terasa semakin lemah. Ain tak mampu lagi untuk terus berdiri. Perlahan ditepis tangan Fuadi yang masih memegang kejap bahu dia. Langkah kaki mula diatur ke arah katil sebelum dengan perlahan punggung dilabuhkan di birai katil. Fuadi langsung tidak berganjak dari tempat dia berdiri. Mata dia tajam memandang langkah Ain.

I don’t think you are on your right mind now. Let we just drop the subject. Abang keluar dulu.” Fikiran Fuadi berserabut. Langsung tidak terfikir Ain boleh berfikir sejauh itu. Baik dia keluar menenangkan diri.

Kenapa nak seksa diri? Abang dah ada Sofea.” Terus terhenti pergerakan Fuadi yang baru sahaja mahu memulas tombol pintu untuk keluar.

Lama Fuadi terdiam sebelum badan kembali dipusingkan menghadap Ain. Langkah kaki perlahan-lahan di atur ke arah Ain.

Berdebar Ain memandang langkah Fuadi yang semakin menghampiri dia. Muka Fuadi serius tanpa sebarang riak. Pandangan dia tetap pada Ain. Tajam!

Tangan Fuadi perlahan menyentuh muka Ain. Dari ubun-ubun turun ke pipi, dan seterusnya ke dagu. Perlahan tangan dia menolak dagu Ain ke atas. Memaksa Ain membalas pandangan dia.

How many times should I tell you that I really do love you, Ain…Hmmm..How many times?” Nampak kecewa muka Fuadi.

You never know what I’ve gone through all this time. How could you ask for a divorce? Please.. I’ll pretend that I’ve never heard that word coming from your mouth.” Dahi Ain dicium lembut sebelum Fuadi berlalu keluar dari bilik.

Ain termangu sekejap. Cuba mencerna setiap kata-kata Fuadi. Ya Allah. Kenapa dia selalu lemah bila berhadapan dengan Fuadi. Bukan ke selama ini dia yang banyak makan hati dengan perhubungan mereka. Kenapa pula dia yang perlu faham keadaan Fuadi.

Bunyi ketukan di pintu bilik berselang dengan suara mama yang memanggil nama dia mematikan lamunan Ain. ‘Ya Allah…Jauhnya aku mengelamun.’ Nampaknya Ain telah kalah dengan hasutan emosi tadi. Berhati-hati Ain bangun untuk membuka pintu bilik. Tombol pintu dipulas perlahan. Eh, tak berkunci pun pintu bilik. Mungkin sengaja mama tak mahu mengganggu privasi Ain.

Hah, Ain. Ni Aqil dah meragam. Lapar kot.” Belum sempat Ain bertanya, mama sudah menghulurkan Aqil. Berhati-hati Ain mengambil Aqil dari tangan mama. Ain meletakkan jari telunjuk dia ke mulut Aqil. Tersenyum Ain bila mulut kecil Aqil asyik terbuka setiap kali Ain meletakkan jari dia. ‘Hmmm..memang Aqil dah lapar nampaknya.’

Abang Adi pergi mana ma?” Mata Ain melilau ke sekeliling. Ingatkan tadi Fuadi keluar untuk menjenguk Aqil. Tapi tak ada pula kelibat dia sekarang.

Eh, dia tak bagitahu Ain ke? Tadi dia cakap nak pergi jemput ummi kamu tu datang sini. Tak ada orang boleh bawa dia ke sini. Ayah kamu tiba-tiba ada hal.”

Owh..tak ada pula dia bagitahu Ain. Lupa la tu. Tak pe la ma. Ain masuk bilik dulu.” Segan pula Ain nak menyusu dekat ruang luar sebab orang tengah ramai lagi.

Selesai menyusu, Ain menggosok-gosok perlahan belakang badan Aqil. Menunggu Aqil untuk sendawa. Petua yang Ain belajar dari mama untuk mengelakkan bayi tersedak susu. Sayu Ain memandang Aqil. Kejamkah dia hendak memisahkan Aqil dari papanya?

Aqil yang sedang lena diletakkan di atas katil. Sengaja Ain tidurkan Aqil di ruang keluarga untuk membolehkan saudara yang datang melihat Aqil.

Cucu ummi tengah tidur rupanya.” Ummi yang tiba-tiba menjengah ke ruang keluarga terus menuju ke arah Ain. Ummi menghulur tangan untuk bersalaman dengan Ain sebelum tubuh Ain dipeluk mesra.

Baru sampai ummi? Kenapa ayah tak ikut?”

Dia ada hal dengan kawan. Nanti petang sikit dia datang.” Ummi mengelus lembut ubun-ubun Aqil.

Tengok muka Aqil ni, teringat ummi dekat Adi masa dia kecil dulu. Sebijik dengan muka papa dia.”

Ain hanya tersenyum lemah. Memang dah ramai yang cakap macam tu.

Perancangan Allah. Dia tahu nanti papa Aqil ni nak pergi jauh. Sengaja dia nak bagi hilang rindu dekat papa Aqil bila tengok muka Aqil nanti.” Mendalam ayat ummi. Pasti lah dia tahu pergolakan rumah tangga anak menantu dia. Tak dapat Ain bayangkan betapa kecewanya ummi nanti kalau dia tahu tentang permintaan Ain yang mahukan perpisahan dari Fuadi.

Ummi pergi lah makan. Sementara Aqil tengah tidur ni. Nanti bila Aqil bangun kita suruh nenek dia pulak yang jaga.” Sengaja Ain mengusik ummi.

Pandai mama Aqil ni nak usik nenek ye. Nenek okay je. Nak suruh nenek bawak balik pun boleh. Takut nanti mama Aqil ni pulak yang menangis malam-malam rindukan Aqil.” Tersenyum senang ummi dengan usikan Ain.

Bila melihatkan senyuman ummi, terasa satu perasaan halus meresap dalam hati dia. Rasa gembira, tenang, semuanya datang meresap dalam hati. Baru Ain sedar yang dia sudah lama mengabaikan perasaan ummi. Selama ini, pasti lah dia telah meresahkan hati ummi dengan kedinginan hubungan dia dengan Fuadi. Ain lupa yang ada banyak hati perlu dijaga. Tapi, apa boleh buat, bila hati dah terluka, akal sudah tak mampu memainkan peranan.

Ummi, jom makan. Mama dah tunggu nak makan sekali dengan ummi kat depan tu.” Kehadiran Fuadi yang tiba-tiba menjengah di ambang pintu masuk ke ruang keluarga mematikan perbualan mereka. Fuadi hanya memandang sekilas pada Ain sebelum dia menuju ke arah ummi. Tangan dihulurkan kepada ummi untuk membantu ummi bangun.

Ummi keluar dulu ye Ain.”Ain hanya memandang langkah Ummi yang beriringan dengan Faudi keluar ke dari ruang keluarga. Ain sedikit terkesan dengan tingkah Fuadi tadi. Semenjak Fuadi balik, tak pernah dia tak menghiraukan Ain. Ada je modal dia nak suruh Ain buka mulut. Nampaknya, Fuadi betul-betul terkesan dengan kata perpisahan Ain tadi.

Baru je Ain mahu mengangkat punggung untuk pergi ke dapur bila susuk tubuh Fuadi kembali masuk ke ruang keluarga. Ain kembali melabuhkan duduk di birai katil. Hanya menjadi pemerhati tingkah Fuadi yang menyambung langkah terus ke dapur. Tidak berapa lama kemudian, Fuadi keluar sambil menatang dulang hidangan. Dengan cermat, dulang diletakkan di atas meja kecil.

Your lunch.” Itu je ayat Fuadi sebelum dia kembali melangkah keluar dari ruang itu. Ingat lagi nampaknya Fuadi dengan rutin dia.

Hmmm…makanan orang berpantang.’ Ayam masak halia, sup sayur campur, dan nasi putih cantik terhidang di depan dia. Jangan tanya kenapa tak ada ikan, sebab Ain dan ikan memang tak ngam! Berbuih mulut mama suruh Ain makan ikan, tambah-tambah ikan haruan. Tapi, Ain memang tak boleh nak telan. Fuadi pun dah menggeleng kepala dengan kedegilan Ain.

Selesai makan, Ain mengangkat sendiri pinggan dia masuk ke dapur. Selalunya, Fuadi lah yang menjadi ‘pelayan.’ Jangan harap lah Fuadi hendak biarkan Ain masuk ke dapur. Tapi, Ain sedar. Sampai bila dia perlu harapkan Fuadi. Sampai masanya nanti, dia perlu buat semua benda tu sendiri. Takkan la untuk benda senang macam itu pun dia nak susahkan mama.

Hai, orang berpantang masuk sendiri ke dapur? Kenapa tak tinggalkan je kat depan tu.” Kak Cik yang sedang membasuh pinggan terus menegur Ain.

Bawak pinggan kosong je Kak Cik. Tak payah lah nak manjakan Ain sangat.” Pinggan kosong ditinggalkan sahaja di dalam singki. Berani lah nak basuh sendiri pinggan tu kalau nak dengar suara Kak Cik membebel nanti.

Bukan apa, kan bahaya nak turun tangga tu. Tau dekat Fuadi nanti, habis lah Ain. Dah, keluar cepat.” Hah, kan dah kena halau. Ain senyum je bila Kak Cik sebut nama Fuadi. Alah, apa nak hairan. Ain tak rasa tingkah ‘adorable’ Fuadi sepanjang Ain lepas bersalin ni semuanya sebab dia sayangkan Ain. Lebih kepada menunjukkan rasa bersalah dia pada Ain sebenarnya.

Keluar dari dapur, Ain lihat Fuadi sudah duduk di sebelah Aqil. Terperasankan sahaja kehadiran Ain, terus pandangan tajam dia beralih pada Ain.

Kenapa tak tunggu abang?”

Soalan Fuadi dibiarkan berlalu buat seketika. Handphone di atas meja diambil sebelum Ain melabuhkan punggung di sofa bersebelahan katil.

Saja nak belajar berdikari. Nanti kena buat sendiri jugak.” Selamba jawapan Ain.

Since I’m still here, can’t you give me a chance to do everything that I can for you.” Ain sedar Fuadi sedang pandang dia. Sengaja Ain menyibukkan diri dengan handphone di tangan.

You’re not here when I really need you. And, now, I can still survive without you.” Perlahan suara Ain. Handphone di tangan diletakkan kembali di atas meja sebelum dia mengangkat kepala memandang Fuadi.

So, what makes you think that I really need you now?” Tajam pandangan mata dia pada Fuadi. Sengaja mahu mencabar Fuadi. Biar Fuadi turut merasa betapa sakitnya hati dia selama ni.

Mungkin terkesan dengan kata-kata Ain, Fuadi terus bangun dari katil Aqil. Sempat dicium sekilas ubun-ubun Aqil.

I don’t know how much you need me. But, please be patient with me. I’m trying my best now to save our marriage. Please do support me.Semua ni tak ada guna kalau Ain mengalah sekarang. ” Perlahan kata-kata Fuadi sebelum dia berlalu keluar dari ruang keluarga.

Ain terkedu. Jelas di mata dia keikhlasan kata-kata Fuadi tadi. Tapi Ain tak faham. Kenapa muka Fuadi nampak sedih. Kenapa Fuadi selalu membuatkan dia dalam keadaan serba salah.

Malam itu, seperti selalu Aqil perlu didodoikan papa dia. Barulah dia boleh tidur. Kalau Ain yang dodoikan, memang dia akan merengek je. Pelik jugak Ain. Kalau waktu siang, tak kisah la siapa yang dodoikan, senang je Aqil tidur. Tapi, bila malam, selagi tak dengar suara papa dia, selagi tu lah Aqil akan merengek je.

Ain sudah duduk menyandar di katil. Mata dia pun dah layu sangat sebenarnya. Nak tunggu Aqil tidur je ni. Selalunya waktu macam ni, Aqil dah tidur. Tapi malam ni disebabkan Fuadi sibuk mengemas di luar, jadi lambat sikit dia masuk ke bilik. Penat Ain cuba dodoikan Aqil, tapi tak menjadi jugak.

Perlahan suara Fuadi mengalunkan zikir untuk mendodoikan Aqil. Ralit Ain menjadi pemerhati. Sejak dari tadi, Ain perasan riak muka Fuadi yang suram. Di depan ahli keluarga, memang Fuadi masih mampu tersenyum. Tapi Ain tak buta untuk melihat kesedihan di sebalik raut wajah Fuadi. Dia kah yang bersalah?

Pergerakan yang tiba-tiba terasa di sebelah dia mematikan lamunan Ain. Jauhnya dia mengelamun. Sedar-sedar, Aqil sudah selamat diletakkan di tengah-tengah katil.

Aqil, Aqil. Macam mana la kalau papa tak ada nanti. Nampaknya, Aqil kena ikut papa balik UK la ni.” Fuadi sudah berbaring di sebelah Aqil dengan badan mengiring ke arah Ain.

Suara Fuadi, walaupun perlahan masih jelas di telinga Ain. Rasanya, memang suami dia tu sengaja nak bagi dia dengar.

Aqil ikut papa balik UK je lah ye. Aqil je yang perlukan papa sekarang. Mama dah tak perlukan papa!” Sayu suara Fuadi.

Ain tersentap. Mata dia terasa panas. Kalau lah Fuadi tahu perasaan dia sekarang. Ain terus mengiringkan badan kea rah dinding.Tak mahu Fuadi tahu perasaan dia sekarang ni. Air mata yang mengalir perlahan di pipi diseka perlahan.

Of course I still need you. Always.’ Tapi sayang. Kata-kata itu tak mampu terluah di bibir. Dan, Ain tahu, bukan senang hati dia nak melupakan semua perbuatan Fuadi selama ini.

JODOH UNTUKKU - BAB 34

BAB 34

Akhirnya! Lega Ain bila tidak kedengaran lagi rengekan kecil dari mulut comel Aqil. Mungkin tadi dia merengek sebab mahu didodoikan. Benda-benda macam ni memang Ain tak berpengalaman. Sama seperti malam semalam, bila Fuadi dodoikan, senang je lena Aqil menjengah. Nasib baik lah Fuadi ada untuk membantu. Tapi, sampai bila dia perlu mengharapkan Fuadi. Sampai masanya nanti, dia akan kembali ditinggalkan. Dan, waktu itu, Ain tahu dia harus kuat untuk membuat keputusan!

Fuadi dengan berhati-hati meletakkan Aqil yang sudah lena di tengah-tengah katil. Handphone di atas meja kecil dibelek sekilas sebelum langkah diatur ke bilik air. Pastinya untuk mengambil wudhuk. Ain pasti, sama seperti semalam, selesai je solat Isyak nanti, baru lah Fuadi akan pulang ke rumah ummi. Tak tahu lah pula Ain kenapa Fuadi perlu pulang ke rumah ummi sedangkan dia boleh je tidur dekat situ. Kalau memang Fuadi tak mahu tidur di situ, Ain tak ada sebarang halangan. Malah, rasanya dia lebih selesa tanpa kehadiran Fuadi.

Sementara Fuadi sedang solat, Ain mengatur langkah keluar dari bilik. Terasa kering pula tekak dia. Nasib baik mama memang menyediakan air kosong di ruang keluarga untuk Ain. Jadi tak perlu lah Ain berjalan jauh untuk ke dapur.

Segelas air kosong sudah selamat masuk ke tekak. Lega terasa tekak yang tadinya kering. Sempat lagi Ain memerhati keadaan sekeliling. Ruang keluarga sudah sunyi dan suram. Pasti semua yang lain sudah masuk berehat ke bilik masing-masing. Tentulah semua kepenatan setelah selesai kenduri tahlil untuk Auni tadi. Tiga malam berturut-turut mama menjemput ahli kariah masjid untuk majlis tahlil Auni.

Bergenang air mata Ain bila teringatkan Auni. Dia masih belum berkesempatan untuk melawat pusara Auni. Pernah terlintas di hati kecil Ain yang Auni sepatutnya dapat diselamatkan. Kalau lah dia tidak kemalangan malam itu, kalau lah dia datang lebih awal, kalau lah Fuadi ada untuk membawa dia ke hospital! Arrghhhhh… Macam-macam rasa yang terbuku di hati Ain sekarang.

Ya Allah, Ain. Istighfar…Siapa kita nak menghalang ketentuan Allah! Ain mengatur langkah kea rah sofa. Dia perlu menenangkan diri untuk seketika. Mulut tak henti-henti beristighfar. Dalam keadaan sekarang, dia perlu memastikan emosi dia stabil. Macam-macam boleh berlaku kalau emosi dia terganggu!

Tombol pintu dipulas perlahan. Dekat sepuluh minit juga Ain duduk menenangkan diri di luar. Pelik juga dia. Kenapa Fuadi tak keluar-keluar dari bilik. Dia tak mahu balik rumah ummi ke? Takkan la dia tak habis lagi solat.

Masuk sahaja ke dalam bilik, Ain lihat Fuadi tengah duduk dibirai katil. Tangan dia perlahan-lahan mengelus ubun-ubun Aqil.

Abang tidur sini ke?” Mata yang semakin mengantuk membuatkan mulut Ain laju je bersuara untuk mendapatkan kepastian.

Kenapa? Ain tak nak abang tidur sini ke?” Hmm..nampaknya soalan berbalas soalan.

Just wondering. Ain tak kisah abang nak tidur mana.” Ain mula mengambil tempat di atas katil. Terasa penat sangat badan dia sekarang. Mungkin disebabkan emosi yang sedikit terganggu tadi.

Abang tidur sini. Semalam abang tidur rumah ummi sebab nak ambik baju abang kat sana.” Fuadi bangun dari katil sebelum bergerak ke arah almari baju. Tak tahu lah apa yang dia ambil dari almari sebab Ain dengar bunyi alamari dibuka dan ditutup. Hmm..tak larat Ain nak fikir lagi. Mata mula dipejam untuk menggamit lena.

Mata yang tadinya terpejam terus terbuka bila terasa ada sentuhan di kaki dia. Jelas kelihatan susuk tubuh Fuadi dihujung kaki dia.

Kaki ni kena pakai stokin. Nanti masuk angin. Tak apa Ain boleh pakai je stokin ni. Abang tak letak apa-apa charge pun.” Terpana Ain bila Fuadi mula menyarungkan stokin di kaki dia. Charge? Owh…Teringat yang dulu Fuadi pernah charge dia sebab guna stokin tanpa kebenaran. Ain curi-curi mengesat pelupuk mata yang sudah sedikit basah. Hati dia memang cepat terusik.

Abang!!!!Kenapa perlu begini. Jangan seksa hati Ain lagi. Sekarang, Ain perlu kan Fuadi yang dingin, yang hati dia penuh kebencian untuk Ain. Baru lah Ain tak teragak-agak nak buat keputusan. Kalau Fuadi berterusan macam ni, Ain takut hati ni berubah lagi! Nampaknya, dia perlu lebih tegas.

Hari ini genap tujuh hari Aqil menjengah dunia. Ralit Ain memerhatikan mulut kecil Aqil yang sekejap-sekejap tersenyum comel walaupun mata masih tertutup rapat. Emm…Entah apa lah yang tengah dia mimpikan agaknya. Keriuhan keadaan sekeliling langsung tidak mengganggu lena dia. Rumah mama mula dipenuhi sanak saudara dan jiran tetangga yang datang untuk memeriahkan majlis cukur jambul sekali dengan akikah untuk Aqil dan juga untuk Auni.

Ain, abang nak angkat Aqil. Ustaz dah sampai tu.” Teguran Fuadi menyentakkan Ain yang tengah ralit mengelamun.

Ain yang tadinya duduk dibirai katil terus bangun untuk membolehkan Fuadi mengangkat Aqil yang tengah lena di tengah katil. Langkah diatur ke arah sofa di sebelah katil. Sengaja mama menempatkan katil bujang di ruang keluarga untuk membolehkan Ain berehat di situ. Bila ada jiran atau saudara yang datang untuk melihat Aqil, tak perlu lah mereka masuk ke dalam bilik. Senang!

Ain tak nak ikut ke depan sekali ke?” Redup pandangan Fuadi pada Ain, mengharapkan soalan dia berbalas. Tahu yang Fuadi sedang menantikan jawapan dari dia, Ain hanya menggeleng perlahan sambil mata tetap tidak dialihkan dari handphone di tangan.

Dalam seminggu ni, boleh dibilang berapa patah perkataan je yang keluar dari mulut Ain untuk Fuadi. Selebihnya, Ain lebih senang menyepikan diri. Jelas kedinginan layanan Ain. Rasanya, tidak sukar untuk ahli keluarga Ain mengesan pergolakan dalam rumah tangga mereka. Tapi, buat masa sekarang, semuanya bersepakat hanya untuk menjadi pemerhati. Mungkin mereka tak mahu mengganggu emosi Ain.

Ain memandang sepi Fuadi yang mula melangkah keluar ke ruang tamu. Sempat lagi Fuadi curi-curi mencium pipi comel Aqil sambil tangan dia nakal mencuit-cuit hidung Aqil. Berkaca mata Ain bila melihatkan tingkah Fuadi. Memang tergambar kasih sayang dia untuk Aqil. Tapi, kenapa baru sekarang Fuadi hendak menunjukkan kasih sayang dia. Kenapa bukan sejak dia mengandungkan Aqil lagi! Kalau dari dulu Fuadi bereaksi sebegini,tak perlu lah Ain dalam dilema sekarang. Hmmm…Entah lah, rasanya semua sudah terlambat sekarang!

Baiknya Aqil! Langsung tak menangis sepanjang majlis cukur jambul. Dari seorang ke seorang dia dikendong Fuadi sehinggalah habis mengelilingi bulatan ahli kariah masjid dan sanak saudara. Kaum Hawa termasuk lah Ain setia menjadi pemerhati dari tepi. Ain yang tadinya tidak mahu turut serta ke ruang tamu akhirnya kalah juga bila terdengarkan alunan selawat yang mula bergema di ruang tamu rumah mama sepanjang majlis cukur jambul Aqil. Teringin sangat hati dia untuk melihat majlis cukur jambul Aqil.

Selesai sahaja alunan selawat, Fuadi terus mengatur langkah keluar dari ruang tamu sambil menggendong Aqil. Kemana lagi hendak dia tuju kalau bukan ke arah Ain. Tampak tergesa-gesa langkah dia.

Pandai Aqil timing ye. Habis baju papa kena muntah.” Ain mengambil Aqil dari kendongan Fuadi. Jelas kelihatan tompok-tompok putih di lengan baju melayu yang dipakai Fuadi. Nampaknya banyak juga Aqil muntah susu.

Abang masuk bilik kejap. Nak tukar baju.” Seperti biasa, langkah Fuadi yang bergegas masuk ke bilik dipandang sepi oleh Ain. Tisu basah di atas meja diambil sebelum Ain mula mengelap kesan-kesan muntah di sekitar mulut Aqil. Hmm..baju Aqil pun kena tukar jugak nampaknya. Dah semerbak bau muntah dia. Langkah diatur ke arah katil di ruang keluarga.

Assalamualaikum…”Salam yang tiba-tiba dihulur menghentikan seketika pergerakan tangan Ain yang tadinya tangkas menukar baju Aqil.

Waalaikummussalam….” Sedikit tergagap Ain menjawab salam yang dihulur. Tak terjangka dengan kehadiran figura di depan dia sekarang. Abang Man! Rasanya, tak ada pun kelibat Abang Man dekat depan tadi. Selamba je Abang Man melangkah masuk ke ruang keluarga. Langkah dia diatur ke arah Ain.

Ya Allah. Comelnya anak uncle ni.” Abang Man yang menunduk untuk mencuit pipi Aqil membuatkan Ain sedikit tak selesa. Terasa rapat sangat kedudukan dia dengan abang Man sekarang. Cepat-cepat Ain membutangkan baju Aqil sebelum dia bangun dan bergerak ke sofa untuk memberi ruang kepada abang Man melihat Aqil dengan lebih dekat.

Abang Man dari mana ni? Tadi tak ada pun kat depan.” Pelik jugak Ain.

Soalan Ain dibiarkan tak berjawab buat seketika sebelum tiba-tiba Abang Man menyorotkan pandangan dia pada Ain. Bila melihatkan senyuman yang tersungging di bibir Abang Man, Ain rasa dia sudah tersalah soalan. ‘Ish, kenapa lah yang kau pergi tanya macam tu Ain.’

Since when you’re spying on me ni? Patut lah Abang Man rasa seram sejuk dua tiga hari ni. Ada orang lawa tengah mengintai rupanya.” Hah! Kan dah kena. Muka Ain sudah berona merah. Dah la suara abang Man kuat bukan main. Pandangan diliarkan ke sekeliling. Nampaknya, mereka sudah menjadi tumpuan.

Man,,,jangan lebih-lebih. Ain tu dah jadi mak orang tau.” Hah tu dia. Dah dengar dah suara kepoh Kak Cik.

Abang Man ni…Saja nak kenakan Ain kan.” Perlahan suara Ain menahan malu.

Eh takkan tak biasa. Dulu-dulu selalu je abang Man usik. Kalau tak dengar suara Abang Man, tak lena tidur.” Tangan dia masih nakal mencuit-cuit pipi Aqil. Bila Aqil menggeliat kegelian, terus diam tangan dia. Tapi bila Aqil kembali lena, mula la tangan dia berjalan kembali.

Mana Ain ingat semua tu.” Ye lah. Zaman budak-budak. Mana la dia ingat.

Hmmm..Kalau Ain ingat, tak ada la kita macam ni sekarang.” Perlahan suara Abang Man. Terus terdiam Ain. Mendalam maksud Abang Man. Tapi tak mampu dicerna Ain sebab dia memang ingat-ingat lupa kisah zaman kanak-kanak dulu.

Okay la. Abang pergi depan dulu. Lupa pulak nak bawa hadiah untuk this little boy. Nanti abang bagi.” Ciuman dihadiahkan di pipi Aqil sebelum Abang Man melangkah keluar ke runag tamu untuk ikut serta kaum Adam yang lain menjamu selera.

Baru sahaja Ain memusingkan badan untuk ke dapur, dia dikejutkan dengan kehadiran Fuadi yang secara tiba-tiba sudah tercegat di belakang dia.

Hmm..Untung Razman kan. At least boleh jugak dia dengar suara Ain.” Lirih kedengaran suara Fuadi. Entah sejak bila agaknya dia menjadi pemerhati drama sebabak antara Ain dengan Abang Man.

Nah, minum milo ni. Ain tak makan apa-apa lagi kan sejak pagi. Lauk untuk Ain tak siap lagi.” Tak perasan pulak Ain bila Fuadi keluar ke dapur. Segelas air milo dengan sepiring biskut kering diletakkan di atas meja kecil di tepi sofa. Nampaknya semua yang lain sudah meninggalkan ruang keluarga untuk turut serta menjamu selera di depan. Hanya tinggal Ain dengan Fuadi di ruang itu.

Air dan biskut di atas meja hanya dipandang sekilas oleh Ain. Tidak mahu mengalah nampaknya Fuadi ni. Setiap kali waktu makan, dia tak pernah lupa membawakan makanan untuk Ain. Selalu juga Ain biarkan makanan tu tak berusik. Alih-alih Fuadi sendiri yang terpaksa habiskan.

Setelah beberapa ketika air milo di atas meja dibiarkan tidak berusik, kesabaran Fuadi mula menipis.

Ain, what’s wrong?” Lirih kedengaran suara Fuadi.

Ain pandang Fuadi. Tak jelas dengan soalan yang baru terluah dari mulut Fuadi.

What?” Hah, ini memang kepakaran mereka. Soalan berbalas soalan. Kening dia diangkat sedikit tanda mahukan lebih penjelasan.

Did I do anything wrong? Apa yang tak kena? Perlu ke Ain layan abang macam ni? I’m trying to be good to you. Tak boleh ke Ain at least appreciate apa yang abang buat ni.”

Hmmm..terus panjang berjela soalan dia. Mungkin nak meluahkan ketidak puasan hati dia dengan ‘silent treatment’ yang Ain bagi sepanjang seminggu ni.

Seriously? Takkan tak tahu? Or saja pura-pura tak tahu sebab dah banyak sangat buat salah?” Sedikit tergelak Ain.

Senyuman sinis dilemparkan pada Fuadi. Takkan dia tak tahu. Apa dia ingat dia boleh tinggalkan Ain macam tu je, and then bila dia datang balik dia harapkan Ain boleh nak react as if there’s nothing happen. Impossible!!!

Okay. Abang ada banyak salah dengan Ain. I admit it. So, just tell me Ain tengah tak puas hati dengan apa sekarang ni. I need to know so that we can discuss.” Bersungguh Fuadi mahukan penjelasan dari Ain.

When you’re going back to UK?” Terkedu Fuadi dengan soalan Ain. Lain yang dia jangka, lain yang keluar dari mulut Ain.

Ermm..Next week kot. I’m not sure yet.” Teragak-agak Fuadi menjawab. Mungkin sebab tak terjangka dengan soalan Ain.

See…you’re going to leave me soon. Again! So, there’s nothing that I can say sebab kesudahannya sama. Tak ada apa yang nak kita discuss sebab tak kan ada apa yang berubah.” Tegas suara Ain. Langkah kaki dia mula di atur masuk ke bilik. Aqil yang tengah tidur ditinggalkan sahaja di ruang tamu. Tak mahu orang lain mengesan keadaan mereka yang tengah bertelingkah sekarang. Fuadi turut sama mengikut langkah dia.

Ain,,please..abang tak mahu kita macam ni. Tak tenang abang nak tinggalkan Ain dengan Aqil kalau hubungan kita masih macam ni.” Separuh merayu Fuadi. Tak pernah Ain berhadapan dengan Fuadi versi sebegini.

What? Apa lagi? Abang dengan Sofea tengah berseronok dekat sana. Tinggalkan Ain sorang-sorang dekat sini. Lepas tu bila dah sampai sana terus menyepi. Biarkan Ain terkontang-kanting dekat sini. Dengan tengah mengandung lagi. Cakap nak balik awal la. Bukan main janji nak teman Ain masa bersalin. Lepas tu, boleh pulak mungkir janji. Cakap nak balik tapi tak balik-balik. Bila dah bersalin, pandai pulak nak balik. Then, what do you expect me to do?” Sedikit menjerit suara Ain.

Terluah terus semua yang terbuku dekat hati. Air mata yang dari tadi mengalir dibiarkan sahaja. Terketar-ketar badan Ain menahan geram.

Fuadi yang tampak tergamam hanya membiarkan Ain melepaskan semua yang terbuku dekat hati. Usai je Ain menghamburkan kata, kaki dia perlahan melangkah ke arah Ain. Tubuh Ain ditarik kedalam dakapan dia. Meminjamkan bahu dia untuk Ain melepaskan perasaan. Kemas dakapan dia pada Ain.

Air mata lelaki dia turut bergenang. Terasa yang dia sudah gagal sebagai seorang. Gagal melindungi isteri yang dia sayangi.

I’m sorry. For all the bad things that I’ve done, I’m really sorry.” Lama Ain melepaskan perasaan dia. Terasa ringan sedikit kepala dia selepas terluah semua yang terbuku di hati.

Lepaskan Ain. Please!” Perlahan suara Ain.

Fuadi terkedu!




















JODOH UNTUKKU - BAB 33

BAB 33

Sayu pandangan Ain melihatkan wajah polos putera kesayangan dia. Raut wajah yang saling tak tumpah seperti Fuadi.

Ahmad Aqil.’ Inilah kekuatan dia sekarang. Pandangan dilemparkan pada dinding yang bercat putih disekeliling dia. Sunyinya rasa hati sekarang. Sebelah tangan perlahan diangkat untuk menyentuh dahi yang bertampal dressing. Ya Allah..Menitik perlahan air mata Ain.

Masih segar diingatan dia perlanggaran yang terjadi semalam. Rasa sakit yang makin kuat mencucuk meresahkan Ain. Kelajuan kereta sedikit ditambah untuk membolehkan dia cepat sampai di hospital. Tak tahu lah macam mana dia tiba-tiba boleh terbabas melanggar penghadang jalan. Hentakan yang kuat di perut membuatkan Ain menyeringai kesakitan sebelum keadaan sekeliling tiba-tiba menjadi gelap. Ain pengsan tidak sedar kan diri.

Buka sahaja mata, Ain tahu dia sudah di dalam wad. Tangan dia terus menyentuh perut yang sudah sedikit kempis. Mata ditalakan pada mama dan ummi di sebelah.

Macam mana anak-anak Ain?” Ya, anak-anak Ain. Sengaja Ain menyorokkan berita tentang kehamilan kembar dia.

Ain pandang muka ummi yang tengah resah menyusun kata. Mama tiba-tiba menghampiri Ain. Kemas genggaman dia pada tangan Ain.

Ain…ingat Allah. Ain kena kuat. Anak perempuan Ain, tak dapat diselamatkan.”

Ain terkedu. Rasa kosong tiba-tiba. Hanya air mata yang laju mengalir di pipi.

Ain nak tengok anak Ain.” Bergetar suara Ain menahan sebak.

Kejap lagi Ain boleh tengok. Ayah dengan papa tengah uruskan.” Ain meraup tangan ke muka. Ya Allah. Kuatkan aku!

Ain cium perlahan dahi anak perempuan dia. Sejuk sangat dahi dia. Tenang wajah dia,sesuai dengan namanya. Nur Auni. Cahaya ketenangan. ‘Mama redha. Sekurangnya mama tahu, syurga tempat mu.’

Sekarang Ain keseorangan di wad. Mama pergi ke surau untuk solat. Yang lain, ayah, papa, dan ummi semuanya pulang ke rumah untuk menguruskan pengebumian anak perempuan dia. Sedikit ralat Ain sebab dia tak dapat turut sama menguruskan jenazah anak dia.

Panggilan telefon dari ummi menyentakkan Ain yang tengah mengelamun.

Err..Ain. Fuadi suruh tunggu dia nak kebumikan Auni ni. Kalau ikutkan lagi 3 jam dia sampai. Macam mana?”

Hmmm…balik juga Fuadi. Tapi bagi Ain sekarang, Fuadi balik atau tak, sama je. Tak akan merubah apa pun.

Ummi. Kalau ikutkan Ain, baik terus uruskan je. Ain tak mahu lambat-lambat. Kesian dekat Auni.”

Tak mahu tunggu Fuadi?” Sedikit serba salah ummi. Ain tahu perasaan ummi sebab dia sekarang pun sudah menjadi ibu.

Ummi, tak elok. Dah lama sangat ni. Lagipun salah dia. Siapa suruh tunda tarikh balik sini.” Macam tak ada perasaan jawapan Ain.

Hmmm..kalau Ain dah cakap macam tu. Ummi ikut je.”

Ummi tak mahu mendesak lagi. Jawapan Ain, memang tak dapat disangkal lagi.

Malam itu, Ain keseorangan di wad. Sengaja Ain suruh mama balik berehat di rumah. Mesti mama pun penat menguruskan tahlil di rumah tadi.

Ain tak dapat tidur. Masih terkenang muka arwah anaknya. Walaupun redha, ibu mana yang tak sedih bila kehilangan anak yang dikandung selama ini. Tak puas rasanya menatap wajah comel itu tadi. Muka Nur Aini, lebih banyak mengikut riak wajah dia. Hmmm..tak dapat Ain bayangkan kalau dia kehilangan kedua-dua anak dia sekaligus.

Pintu bilik yang dikuak dari luar mengejutkan Ain. Takkan nurse sebab baru sekejap tadi sudah ada nurse datang memeriksa keadaan dia.

Lambat-lambat Ain memusingkan badan ke arah pintu. Fuadi! Walaupun dalam keadaan samar, tidak susah untuk Ain mengecam susuk tubuh Fuadi. Dah sampai nampaknya dia.

Sedikit berkerut Ain memandang langkah Fuadi yang semakin mendekati katil dia.

Tak tidur lagi?” Perlahan suara Fuadi. Kerusi ditarik mendekati katil sebelum dengan perlahan dia melabuhkan duduk di kerusi. Mata dia tidak lepas dari memandang Ain. Tangan dia yang naik ingin menyentuh ubun-ubun Ain segera ditepis. Jelas di mata Ain riak Fuadi yang sedikit terkejut dengan reaksi Ain.

Buat apa dekat sini?” Keras suara Ain.

Kenapa dengan Ain ni? Dah la tak bagi abang tengok muka anak kita. Terkilan sangat abang bila sampai je, tengok-tengok anak kita dah selesai dikebumi.” Memang terkilan sangat suara Fuadi. Tapi, buat apa Ain nak kisah kan.

You shouldn’t come here. Ain nak rehat.” Terus Ain kembali memusingkan badan dia ke

arah dinding.

Hmm..tidur je lah. Ain penat kan? Abang temankan Ain.” Perlahan suara Fuadi sambil membetulkan selimut Ain.

Ain sudah tak mahu membalas bila tubir mata dia mula terasa panas. Diseka perlahan air mata yang mula mengalir. Tak mahu Fuadi perasan. Kalau la Fuadi tahu betapa Ain inginkan kehadiran dia semasa dia sedang cemas memandu sorang-sorang ke hospital. Kalau la Fuadi tahu betapa Ain inginkan kehadiran dia saat menerima berita kehilangan anak mereka. Tapi, sekarang, Ain rasa kehadiran Fuadi sudah tak ada makna.

Tengah hari itu, Ain sudah dibenarkan keluar dari wad. Terpaksa juga Ain balik sekali dengan Fuadi bila hanya Fuadi yang datang menjemput dia tengah hari itu.

Sepanjang perjalanan, Ain hanya menyepi. Dia duduk di kerusi belakang sambil mengendong anak dia. Lebih selesa duduk di belakang untuk memudahkan dia beralih posisi bila terasa lenguh.

Ain ada nak makan apa-apa ke? Kalau nak abang boleh berhenti beli kejap.” Soalan pertama yang terpacul dari mulut Fuadi. Memecahkan kesunyian di dalam kereta.

Ain biarkan soalan Fuadi tak berjawab. Takkan dia tak tahu. Ain kan sedang berpantang. Mana boleh main makan ikut sedap mulut je. Lagipun, Ain memang tak ada selera nak makan sekarang ni. Masih terkesan dengan kehilangan anak perempuan dia.

Bila lama soalan dia dibiarkan tak berjawab. Fuadi tahu, Ain memang sengaja. Dari semalam, dia sudah dapat mengesan aura dingin Ain pada dia.

I know you’re mad with me. But, now is not the correct time to discuss about it.” Fuadi pandang je Ain yang tengah melayan perasaan sendiri. Pandangan dia dilemparkan ke luar tingkap.

Sampai je di rumah mama, ramai yang sudah menunggu. Walaupun terpancar kegembiraan di wajah masing-masing, Ain masih dapat mengesan riak serba-salah di wajah mereka. Mungkin mereka mahu berhati-hati supaya tidak mengguris hati Ain secara tak sengaja.

Mama sudah menyiapkan tempat untuk Ain di ruang keluarga. Ada satu katil bujang diletakkan di satu sudut untuk membolehkan Ain berehat. Buat sementara, Ain akan menggunakan bilik tetamu di tingkat bawah untuk tidur.

Aqil nampaknya menjadi perhatian ramai. Dari satu tangan ke satu tangan dia beralih. Nasib baik dia tak meragam. Mungkin sebab sudah kenyang menyusu tadi.

Ain, pergilah masuk berehat dalam bilik dulu. Nampak penat muka tu. Aqil tinggalkan je dekat sini. Biar diaorang jaga.” Ain mengangguk setuju dengan mama. Memang dia mengantuk sangat sekarang ni. Mungkin disebabkan tidur yang tak lena semalam.

Fuadi tak tahu pergi ke mana. Tadi, Ain ada nampak dia berborak dengan papa kejap. Hmm.. malas Ain nak fikir pasal dia.

Bunyi baby menangis mengejutkan Ain dari lena. Dipandang sekilas jam di dinding. Pukul 4 petang. Lama juga dia tidur.

Haaa…mama dah bangun pun. Anak papa lapar ye?” Ain lihat Fuadi tengah menepuk-nepuk memujuk Aqil yang tengah merengek-rengek. Memang patut pun Aqil lapar sekarang ni. Terus Ain ambil Aqil dari kendongan Fuadi.

Hmm..abang keluar la. Ain tak selesa abang kat sini.” Direct ayat Ain. Tak ada nak berselindung. Dia memang tak selesa nak menyusu kalau Fuadi ada si di sini.

Fuadi pandang tajam pada Ain. Lama. Sebelum pandangan dia kembali lembut tiba-tiba.

Okay. Nanti siap menyusu, jangan lupa keluar makan.” Fuadi terus melangkah keluar dari bilik.

Malam itu, ketika Ain sedang menidurkan Aqil, Fuadi tiba-tiba melangkah masuk ke dalam bilik. Eh, kenapa dia ada dekat sini? Ain ingatkan Fuadi sudah balik rumah ummi tadi. Ain pandang je Fuadi yang mula melabuhkan punggung di birai katil. Memerhatikan Ain yang sedang menepuk lembut punggung Aqil.

Kehadiran Fuadi langsung tak dihiraukan. Yang Ain resahkan sekarang, Aqil masih merengek-rengek. Ain tak tahu apa lagi nak buat. Kalau nak cakap lapar, baru je dia selesai menyusu. Ain rasa Aqil mengantuk. Tapi, dari tadi, masih tak mahu tidur lagi. Ain dah la tak berapa berpengalaman menguruskan baby.

Mari sini, biar abang tidurkan Aqil ni.” Terus Fuadi mengangkat Aqil dari katil. Dia mengendong Aqil sambil berjalan ke bawah kipas. Tangan dia cekap mendodoikan Aqil sambil mulut perlahan melagukan zikir. Senyap suara Aqil. Rengekan dia sudah tak kedengaran.

Ain lupa. Fuadi pastilah sudah ada pengalaman semasa menguruskan Danish dulu. Ain ralit melihat Fuadi. Sedikit terpana dia dengan gaya Fuadi. Nampak terserlah sifat kebapaan dia.